Betonstraatstenen

De uitstraling van de openbare ruimte wordt sterk bepaald door de bestrating die u kiest. Zaken als kleur, formaat en afwerking zijn belangrijke elementen bij uw keuze. Een getrommelde rood-bruine straatsteen in waalformaat creëert direct een andere sfeer, dan een strakke, antraciet betonklinker zonder facet.

Naast uitstraling spelen de belasting, de locatie waar het product wordt toegepast en gestelde milieu- en kwaliteitseisen een belangrijke rol bij uw uiteindelijke keuze voor een product. Verharding voor een industrieterrein waar dagelijks tientallen vrachtwagen laden en lossen, vereist immers andere bestrating, dan verharding in een verkeersluwe binnenstad.

Morssinkhof Infra biedt u een uitgebreid assortiment aan betonnen én gebakken bestrating. Een groot deel van onze betonstraatstenen is zowel verkrijgbaar als machinaal pakket (elleboogverband, stroomverband, blokverband, keperverband) als handpakket. Daarmee hebben we altijd een product dat aansluit bij uw wensen en budget. Onze medewerkers adviseren u graag vrijblijvend over de beste keuze voor uw project.

Ik wil graag advies

Klimaatadaptieve bestrating 

De wereld om ons heen is in beweging. Het groeiende aantal inwoners vraagt om extra woningen, wegen en voorzieningen. Tegelijkertijd vraagt het veranderende klimaat juist om meer open ruimte en groen. Deze ontwikkelingen dagen ons uit om een oplossing te bieden voor klimaatproblemen als wateroverlast, hittestress en de verslechterende luchtkwaliteit. Morssinkhof Infra biedt diverse soorten bestrating die bijdragen aan de oplossing. 

 • Waterdoorlatende stenen
 • Waterpasserende stenen
 • Open verharding
 • Klimaatadaptieve parkeeroplossingen
 • Reflecterende producten
 • Biobased beton (Bio Bound)
Vertel mij meer over deze mogelijkheden

Uitvoeringen  

Naast onze standaard betonstraatstenen, leveren we stenen volgens de Beoordelingsrichtlijn K11002 (BRL K11002). Banden die aan deze BRL voldoen, bevatten minimaal 15% puingranulaat en hebben een MKI-waarde van minder dan 25 euro per m3. 
Ook leveren wij Bio Bound-stenen: deze stenen bevatten olifantsgras, een restproduct dat als vulmiddel wordt gebruikt in plaats van schaarse grondstoffen. Olifantsgras onderscheidt zich bovendien door een bovenmatige CO2-opname, waardoor deze uitvoering nog duurzamer is. De MKI-waarde van Bio Bound-producten ligt daarmee nog lager. Meer weten over de mogelijkheden? Laat het ons weten!

Door-en-doorsteen of deklaagsteen? 

Betonstraatstenen bestaan in verschillende varianten:

 • Door-en-doorstenen
 • Standaard deklaagstenen
 • Structuur deklaagstenen
 • Uitgewassen deklaagstenen
   

Bij door-en-doorstenen bestaat de gehele steen uit één betonmengsel, waarin de kleur vermengd is. De wat grovere samenstelling van het betonmengsel is ook aan het oppervlak zichtbaar. Over tijd verliest een door-en-doorsteen wat van zijn kleur. Door-en-doorstenen zijn uitermate interessant voor projecten met een beperkt budget.

Betonstraatstenen met een deklaag hebben een speciale toplaag waarin de kleurstof en/of en natuurlijk kleurmineraal is toegevoegd. Deze toplaag wordt ook wel slijtlaag genoemd. Bij standaard deklaagstenen is de samenstelling van de deklaag extra fijn, waardoor een glad, strak oppervlak ontstaat.

Bij structuur deklaagstenen zitten natuurlijke kleurmineralen in de deklaag verwerkt. Hierdoor blijft de kleur lang behouden. Het toegepaste gesteente is namelijk van nature gekleurd en vervaagt niet. Zoekt u naar een unieke uitstraling? Overweeg dan zeker ook genuanceerde stenen. Bij deze deklaagstenen worden meerdere kleuren gemengd in één steen.

Wilt u een steen met een nóg sprekendere kleur, dan kunt u kiezen voor een uitgewassen variant. Deze betonstraatstenen gaan na productie door een wasstraat, waarbij overtollig cement en zand weggespoeld wordt. De kleur van de toplaag en eventuele schittering van de steen is hierdoor nog beter zichtbaar.

Formaten betonstraatstenen 

Het meest toegepaste formaat betonstraatstenen is de betonklinker (21x10,5 cm). Dit formaat wordt vaak afgekort als BKK (betonklinkerkei) of BSS (betonstraatsteen). Het grote voordeel van dit formaat betonstraatsteen is dat hulpstukken, zoals keperstenen, bisschopsmutsen en halve stenen verkrijgbaar zijn. Verwerking van dit product is daardoor snel en eenvoudig.

Andere veel toegepaste formaten zijn het dikformaat (21x7 cm) en waalformaat (20x5 cm). Deze beide formaten betonstraatstenen zijn wat slanker dan een standaard betonklinker, wat zorgt voor een sierlijker, klassieker straatbeeld. Deze formaten ziet u vaak terug in woonerven, winkelcentra en verkeersluwe gebieden.

Formaten die juist voor een strakke, robuuste uitstraling zorgen zijn bijvoorbeeld het lingeformaat (24x8 cm), de lungo (31,5x10,5 cm) en de dubbelklinker (21x21 cm).

Betonstraatstenen die uitermate geschikt zijn voor zware belasting zijn de verbandstenen, zoals de H-verbandsteen (20x16,4/11,7) en UNI-verbandsteen (22,5x11,2 cm). Door de unieke geprofileerde vorm van deze verbandstenen liggen de stenen vaster dan gewone klinkers. Zelfs bij het maken van korte draaiingen door zware voertuigen worden deze stenen niet uit elkaar gedrukt. Verbandstenen zijn daarmee ideaal voor toepassing op bijvoorbeeld industrie- en bedrijventerreinen. 

De exacte toepassing van de betonstraatsteen bepaalt de benodigde dikte. Morssinkhof Infra biedt betonstraatstenen in diktes van 6 tot 12 cm. Zo bieden we voor ieder project en voor iedere toepassing een geschikt product.

Kwaliteitsnormen en certificeringen 

Voor meer informatie over de kwaliteitsnormen en certificeringen van onze betonstraatstenen, bijvoorbeeld het KOMO-keurmerk, verwijzen we u graag naar de downloads & documenten pagina. Hier kunt u per productcategorie alle relevante informatie terugvinden.  

Technische documentatie

Met de technische documentatie van Morssinkhof Infra bent u in het bezit van een compleet overzicht van het assortiment aan betonnen GWW- en sierbestratingsproducten. Download de technische documentatie of bekijk het online.

Bekijk technische documentatie

Advies nodig?

De mogelijkheden voor de inrichting van de publieke ruimte zijn oneindig. Komt u er zelf niet helemaal uit, dan adviseren we u graag. Geheel vrijblijvend en zonder verdere verplichtingen. Bel of mail ons gerust.
Contact

Deel pagina

Bedankt voor uw aanvraag.

Wij nemen z.s.m. contact met u op.

Monster aanvragen
{{ productInfo?.title }}
{{ productInfo?.subtitle }}

Bedankt voor het inschrijven, u krijgt een email om de inschijving te bevestigen.

Inschrijven nieuwsbrief