De uitstraling van de openbare ruimte wordt sterk bepaald door de bestrating die u kiest. Zaken als kleur, formaat en afwerking zijn belangrijke elementen bij uw keuze. Een getrommelde rood-bruine straatsteen in waalformaat creëert direct een andere sfeer dan een strakke, antraciet betonklinker zonder facet.

Naast uitstraling spelen de belasting, de locatie waar het product wordt toegepast en gestelde milieu- en kwaliteitseisen een belangrijke rol bij uw uiteindelijke keuze voor een product. Verharding voor een industrieterrein waar dagelijks tientallen vrachtwagen laden en lossen, vereist immers andere bestrating, dan verharding in een verkeersluwe binnenstad.

Morssinkhof Infra biedt een uitgebreid assortiment aan betonnen én gebakken bestrating. Een groot deel van onze betonstraatstenen is zowel verkrijgbaar als machinaal pakket (elleboogverband, stroomverband, blokverband, keperverband) als handpakket. Daarmee hebben we altijd een product dat aansluit bij jouw wensen en budget. Onze medewerkers adviseren je graag vrijblijvend over de beste keuze voor jouw project.

Klimaatadaptieve bestrating

De wereld om ons heen is in beweging. Het groeiende aantal inwoners vraagt om extra woningen, wegen en voorzieningen. Tegelijkertijd vraagt het veranderende klimaat juist om meer open ruimte en groen. Deze ontwikkelingen dagen ons uit om een oplossing te bieden voor klimaatproblemen als wateroverlast, hittestress en de verslechterende luchtkwaliteit. Morssinkhof Infra biedt diverse soorten bestrating die bijdragen aan een oplossing hiervoor.

  • Waterdoorlatende stenen (Ecotop Geostone Aqua)
  • Waterpasserende stenen (Ecotop Uni-Priora Aqua)
  • Open verharding
  • Klimaatadaptieve parkeeroplossingen
  • Reflecterende producten
  • Biobased beton (Bio Bound)

Uitvoeringen

Naast onze standaard betonstraatstenen, leveren we stenen onder het GRN+ label. Deze deklaagstenen voldoen aan de Beoordelingsrichtlijn K11002 (BRL K11002) die door Betonhuis Bestrating samen met Kiwa is opgesteld om transparante en betrouwbare milieuverklaringen van betonproducten te leveren onder toezicht van externe certificatie. Stenen die aan deze beoordelingsrichtlijn voldoen, bevatten minimaal 15% puingranulaat en hebben een MKI-waarde van minder dan 23 euro per m3.

Een andere duurzame variant waarin wij onze betonstraatstenen leveren, is de Bio Bound-steen. Deze steen bevat olifantsgras, een restproduct dat als vulmiddel wordt gebruikt in plaats van schaarse grondstoffen. Olifantsgras onderscheidt zich bovendien door een bovenmatige CO2-opname, wat de Bio Bound-steen nóg duurzamer maakt. De MKI-waarde van Bio Bound-producten ligt daarmee nog lager. Wil he weten over de toepassingsmogelijkheden voor Bio Bound-stenen en stenen met een GRN+ label? Laat het ons weten!

Basicstone of Ecotop stenen?

Betonstraatstenen kennen we in vier verschillende varianten:

  • Door-en-doorstenen
  • Standaard deklaagstenen
  • Structuur deklaagstenen
  • Uitgewassen deklaagstenen

Bij door-en-doorstenen bestaat de gehele steen uit één betonmengsel, waarin de kleur vermengd is. Deze variant bieden wij aan onder de noemer Basicstone. De wat grovere samenstelling van het betonmengsel is ook aan het oppervlak zichtbaar. Na verloop van tijd verliest een door-en-doorsteen wat van zijn kleur.

Betonstraatstenen met een deklaag heten bij ons Ecotop. Deze stenen hebben een toplaag waarin de kleurstof en/of een natuurlijk kleurmineraal is verwerkt. Deze toplaag wordt ook wel slijtlaag genoemd. Bij standaard deklaagstenen is de samenstelling van de deklaag extra fijn, waardoor een glad en strak oppervlak ontstaat. We bieden deze variant aan in Ecotop Base, Ecotop Premium en Ecotop Crown. Laatstgenoemde steen heeft een uiterst hoogwaardige deklaag.

Bij structuur deklaagstenen (Ecotop Premium) zijn natuurlijke kleurmineralen in de deklaag verwerkt. Dit zorgt ervoor dat de kleur langer behouden blijft. Het toegepaste gesteente is namelijk van nature gekleurd en vervaagt niet. Ben je op zoek naar een steen met een unieke uitstraling? Dan is een genuanceerde steen een serieuze optie. Bij deze deklaagstenen worden in één enkele steen namelijk meerdere kleuren gemengd.

Wil je een steen met een nóg sprekendere kleur? Kies dan voor een uitgewassen variant uit de Ecotop Premium serie. Deze betonstraatstenen gaan na productie door een wasstraat, waarbij overtollig cement en zand weggespoeld worden. De kleur van de toplaag en eventuele schittering van de steen is hierdoor nog beter zichtbaar.

Formaten betonstraatstenen

Het meest toegepaste formaat betonstraatstenen is de betonklinker (21×10,5 cm). Dit formaat wordt vaak afgekort als BKK (betonklinkerkei) of BSS (betonstraatsteen). Het grote voordeel van dit formaat betonstraatsteen is dat hulpstukken, zoals keperstenen, bisschopsmutsen en halve stenen verkrijgbaar zijn. Verwerking van dit product is daardoor snel en eenvoudig.

Andere veel toegepaste formaten zijn het dikformaat (21×7 cm) en waalformaat (20×5 cm). Deze beide formaten betonstraatstenen zijn wat slanker dan een standaard betonklinker, wat zorgt voor een sierlijker, klassieker straatbeeld. Deze formaten zie je vaak terug in woonerven, winkelcentra en verkeersluwe gebieden.

Formaten die juist voor een strakke, robuuste uitstraling zorgen zijn bijvoorbeeld het lingeformaat (24×8 cm), de lungo (31,5×10,5 cm) en de dubbelklinker (21×21 cm).

Betonstraatstenen die uitermate geschikt zijn voor zware belasting zijn de verbandstenen, zoals de H-verbandsteen (20×16,4/11,7) en UNI-verbandsteen (22,5×11,2 cm). Door de unieke geprofileerde vorm van deze verbandstenen liggen de stenen vaster dan gewone klinkers. Zelfs bij het maken van korte draaiingen door zware voertuigen worden deze stenen niet uit elkaar gedrukt. Verbandstenen zijn daarmee ideaal voor toepassing op bijvoorbeeld industrie- en bedrijventerreinen.

De exacte toepassing van de betonstraatsteen bepaalt de benodigde dikte. Morssinkhof Infra biedt betonstraatstenen in diktes van 6 tot 12 cm. Zo bieden we voor ieder project en voor iedere toepassing een geschikt product.

Kwaliteitsnormen en certificeringen

Voor meer informatie over de kwaliteitsnormen en certificeringen van onze betonstraatstenen, bijvoorbeeld het KOMO-keurmerk, verwijzen we je graag naar de downloads & documenten pagina. Hier kun je per productcategorie alle relevante informatie terugvinden.

Technische documentatie

Met de technische documentatie van Morssinkhof Infra ben je in het bezit van een compleet overzicht van ons assortiment aan betonnen GWW- en sierbestratingsproducten.

Advies nodig?

De mogelijkheden voor de inrichting van de publieke ruimte zijn oneindig. Kom je er zelf niet helemaal uit, dan adviseren we je graag. Geheel vrijblijvend en zonder verdere verplichtingen. Bel of mail ons gerust.

Aanvraagformulier

Monster aanvragen

Monster aanvragen