Straatbakstenen

Duurzaam karakter 

Straatbakstenen staan onder andere bekend om hun lange levensduur en duurzaamheid. De aanschaf van gebakken bestrating is wellicht wat duurder dan bijvoorbeeld betonnen bestrating, maar dit verdient zich over de jaren gegarandeerd terug. Gebakken bestrating is bovendien heel goed herbruikbaar en heeft een goede restwaarde. 

Vormbak of strengpers?  

Straatbakstenen worden op verschillende manieren geproduceerd. Elke productiemethode heeft zijn eigen karakteristieke eindresultaat en uitstraling.   

Vormbakstenen worden gemaakt door klei in een mal te werpen. Vormbakstenen zijn in te delen in twee categorieën:  

​Bezande straatbakstenen hebben een wat ruwere toplaag. Dankzij de bezande vormbak komt de steen na productie eenvoudig uit de mal. Na verloop van tijd slijt de bezanding eraf en krijgt de steen zijn uiteindelijke kleur. 

Onbezande straatbakstenen, ook wel wasserstrich stenen genoemd, hebben een gladder, zandvrij zichtoppervlak. Doordat de steen wat moeilijker uit de mal komt, is de vorm van onbezande bestrating wat onregelmatiger dan bij bezande bakstenen. 

Strengpers straatbakstenen worden gemaakt met een pers. De pers duwt de klei door een gevormd mondstuk, waardoor een lange streng klei ontstaat. De stenen worden vervolgens op maat afgesneden. In vergelijking met vormbakstenen zijn strengpersstenen strakker van vorm en maatvaster.

Formaten, kleuren en texturen straatbakstenen 

Gebakken bestrating is verkrijgbaar in verschillende formaten, kleuren en texturen. Veelvoorkomende formaten zijn waalformaat, dikformaat en klinkerformaat (ook wel keiformaat of klinkerkei genoemd). Maar ook als je op zoek bent naar straatbakstenen in langformaat, tegelformaat of speciale formaten, kunt u bij ons terecht.

Qua kleuren en texturen heeft u bij straatbakstenen uitgebreide keuze, elk met een totaal eigen uitstraling. Kies bijvoorbeeld voor een modern winkelgebied voor een effen antracieten strengperssteen. Juist op zoek naar een straatbaksteen voor een nostalgisch steegje in een oude binnenstad? Dan past een getrommelde rood-bruin genuanceerde straatbaksteen perfect in jouw ontwerpplan.

De kleur van het eindproduct wordt onder andere bepaald door de klei, eventuele toevoegingen aan de klei, het bakproces en de baktemperatuur. Daarnaast zijn er tal van nabewerkingen mogelijk. Zo kan een steen getrommeld, gesmoord en geglazuurd worden. Elk van deze nabewerkingen leidt tot een unieke, eigen uitstraling van het gebakken product.

Welk beeld je ook voor ogen hebt, er is altijd een gebakken product dat daarbij aansluit. Heb je vragen over ons assortiment gebakken bestrating, of wil je graag vrijblijvend advies? We helpen je raag. 

Neem contact met mij op

Technische documentatie

Met de technische documentatie van Morssinkhof Infra ben je in het bezit van een compleet overzicht van ons assortiment aan betonnen GWW- en sierbestratingsproducten. Download de technische documentatie of bekijk het online.

Bekijk technische documentatie

Advies nodig?

De mogelijkheden voor de inrichting van de publieke ruimte zijn oneindig. Kom je er zelf niet helemaal uit, dan adviseren we je graag. Geheel vrijblijvend en zonder verdere verplichtingen. Bel of mail ons gerust.
Contact
Advies nodig Morssinkhof Infra

Deel pagina

Bedankt voor je aanvraag.

Wij nemen z.s.m. contact met je op.

Monster aanvragen
{{ productInfo?.title }}
{{ productInfo?.subtitle }}

Bedankt voor het inschrijven, je ontvangt een e-mail om de inschijving te bevestigen.

Inschrijven nieuwsbrief