Sterk, groen en veelzijdig: de kracht van grasbeton!

Table Of Content

In de wereld van duurzame infrastructuur is grasbeton een vertrouwde oplossing. Het combineert de stevigheid van beton met de natuurlijke uitstraling van groen, waardoor het een veelzijdige oplossing wordt voor verschillende toepassingen. Grasbeton is een gebruikelijke oplossing bij onder andere groene parkeerplaatsen, verharding langs de weg, wegen en paden. We vertellen je graag welke toepassing en tegel het beste past bij jouw project!

Wat is een grasbetontegel?  

Grasbeton, ook wel bekend als een grasbetontegel of grasblokken, bestaat uit stevige betonnen elementen met open ruimtes die gevuld kunnen worden met gras, grind of aarde. Deze open ruimtes bieden niet alleen groene uitstraling, maar ook functionele oplossingen zoals het vergroten van waterdoorlatendheid en extra grip.

Grasbeton multi-inzetbaar

Grasbetontegels zijn een goede oplossing wanneer verharding een noodzakelijk kwaad is. De tegels zijn sterk en multi-inzetbaar:

  • Parkeerplaatsen en opritten: grasbetontegels hebben voldoende draagkracht voor voertuigen, terwijl het een natuurlijke uitstraling behoudt;
  • Brand- en toegangswegen: ideaal voor noodroutes die niet vaak worden gebruikt waarbij stevigheid en waterdoorlatendheid belangrijk zijn;
  • Wegverbreding en erosiebestrijding: als bermverharding langs wegen, dijken, oevers en taluds. Zo wordt erosie tegengegaan;
  • Wegen en paden: langs wandel- en fietspaden waar drainage en toegankelijkheid belangrijk zijn

Grasbeton met of zonder nokken?

Niet alleen de inzet van grasbeton is veelzijdig, maar ook de vorm en maatvoering waarin de blokken gemaakt worden verschillen. Zo spreken we van vlakke en genokte grasbetontegels. Het verschil maakt de naam al wel duidelijk, de vlakke tegels zijn vlak en de genokte tegels hebben ribbels.

De verschillen zijn er niet voor niets. De genokte grasbetontegels hebben extra stabiliteit doordat de tegels beter in elkaar vallen, wat gunstig is bij zwaardere belasting of hellende oppervlakten. Daarnaast hebben deze tegels een signalerende werking door het geluid zodra een bestuurder van de weg dreigt te raken. Wat gelijk het voordeel is van de vlakke grasbetontegel. Met een vlakke grasbetontegel is er minder sprake van geluidsoverlast. Daarnaast worden de vlakke blokken sneller gebruikt bij voetgangers- en fietspaden voor meer comfort.

De keuze tussen met of zonder nokken hangt dus af van toepassing, gewenste stabiliteit en belasting van het oppervlak.

Welke grasbetontegel het beste in jouw project past, daar denken wij graag over mee. Neem volledig vrijblijvend contact op met een van onze accountmanagers!

 

Aanvraagformulier

Monster aanvragen

Monster aanvragen