Table Of Content
Bij het aanleggen van straten, pleinen of opritten komt vaak dezelfde vraag naar boven: kies je voor gebakken straatstenen of betonstraatstenen? Beide materialen hebben hun eigen uitstraling en eigenschappen, maar wanneer je kijkt naar duurzaamheid, secundaire materialen en milieubelasting, biedt de betonstraatsteen opvallende voordelen.
Wat is het verschil tussen gebakken en betonnen straatstenen?
Gebakken straatstenen
Gebakken straatstenen worden gemaakt van natuurlijke klei, die in ovens wordt verhit tot temperaturen van wel 1100°C. Door dit intensieve bakproces ontstaat een harde, compacte steen met een lange levensduur.
Kenmerken van gebakken straatstenen:
-
-
-
- Klassieke uitstraling: de kleur zit door en door in de steen, wat zorgt voor een natuurlijke en authentieke look.
- Kleurvast: doordat de kleur ingebakken is, blijft deze langdurig behouden, zelfs bij intensief gebruik en blootstelling aan zonlicht.
- Iets minder maatvast: het bakproces kan zorgen voor minimale afwijkingen in formaat, waardoor machinale verwerking lastiger is.
- Hogere productie-energie: het bakproces vraagt veel energie, wat resulteert in een hogere CO₂-uitstoot.
- Kosten: doorgaans in aanschaf hogere kosten dan bij betonstraatstenen.
-
-
Betonstraatstenen
Betonstraatstenen bestaan uit een mengsel van cement, zand, grind en water. Deze mix wordt onder hoge druk geperst en stevig getrild, waardoor de stenen zeer compact en maatvast zijn.
Kenmerken van betonstraatstenen:
-
-
-
- Sterk en slijtvast: doordat de stenen in de productie onder hoge druk worden geperst zijn ze compacter en dus sterker, hierdoor zijn ze beter bestemd tegen zware belasting, zoals verkeer en weersinvloeden.
- Veelzijdig in vorm en kleur: beton laat zich makkelijk vormen in verschillende kleuren en afwerkingen – van modern tot traditioneel.
- Geschikt voor machinale verwerking: dankzij de maatvastheid zijn betonstenen uitstekend te leggen met machines, wat arbeid en kosten bespaart.
- Duurzaam te produceren: het energieverbruik ligt lager dan bij gebakken stenen, daarnaast kan in beton gemakkelijk gebruik worden gemaakt van secundaire grondstoffen.
- Kostenvoordeel: voordeliger in aanschaf ten opzichte van gebakken straatstenen.
-
-
Waarom kiezen voor betonstraatstenen?
Hoewel gebakken straatstenen visueel aantrekkelijk kunnen zijn, bieden betonstraatstenen op meerdere vlakken meerwaarde.
Secundaire materialen
In beton is het erg gemakkelijk om secundaire of circulaire materialen te verwerken tijdens de productie wat weer gunstig is voor het milieu. Denk hierbij aan secundaire grind of zand.
Lager energieverbruik en minder CO₂-uitstoot
De productie van beton vereist minder energie dan het bakken van klei, wat resulteert in minder CO₂-uitstoot.
Kostenbesparend
Beton is niet alleen goedkoper in aanschaf, maar ook eenvoudiger machinaal te verwerken door de maatvastheid. Dit maakt betonstenen uitstekend geschikt voor machinale verwerking, aangezien ze met moderne legmachines snel en nauwkeurig gelegd kunnen worden, zonder dat er veel handwerk nodig is om oneffenheden of maatverschillen te corrigeren.
Een duurzaam alternatief: Strackstone Kera
Voor wie een steen zoekt met de uitstraling van een gebakken straatsteen, maar met minder milieu-impact, is er Strackstone Kera. Deze steen heeft in de toplaag keramisch restmateriaal verwerkt, wat zorgt voor de unieke look van een gebakken straatsteen, gecombineerd met het voordeel van een kleurvaste deklaag. Uiteraard biedt Strackstone Kera ook alle andere voordelen van een betonstraatsteen.
Daarnaast vervult deze steen de behoefte naar circulariteit. Circulariteit in de infrastructuur speelt een essentiële rol in de transitie naar een duurzamere wereld. Deze benadering, die uitgaat van het minimaliseren van afval en het maximaliseren van het hergebruik van materialen, biedt meerdere voordelen voor milieu, economie en samenleving.
De slimme keuze voor nu én de toekomst
Gebakken straatstenen staan bekend om hun klassieke uitstraling en kleurvastheid, en worden vaak gekozen voor omgevingen met een historisch karakter. Toch brengen ze ook nadelen met zich mee: de productie is energie-intensief, ze zijn minder maatvast en daardoor minder geschikt voor machinale verwerking.
Betonstraatstenen bieden op dat vlak veel voordelen: ze zijn maatvast, slijtvast, voordeliger in productie én eenvoudiger te verwerken met machines. Bovendien lenen ze zich uitstekend voor het gebruik van circulaire materialen, wat zorgt voor een lagere CO₂-uitstoot en milieubelasting.
De Strackstone Kera combineert de uitstraling van een gebakken steen, met de uitstraling, maatvastheid en kostenefficiëntie van beton. Deze gecertificeerde steen bevat keramisch restmateriaal, is klimaatadaptief én perfect geschikt voor machinale verwerking. Met Strackstone Kera kies je niet alleen voor een mooie steen, maar ook voor een verantwoorde, toekomstbestendige oplossing.
In welk project zou voor jou de Strackstone Kera de oplossing zijn? Wil je meer weten of heb je advies nodig. Lees dan verder of neem contact met ons op!