Table Of Content
Wateroverlast is een groeiende uitdaging waar we in de toekomst steeds beter mee moeten leren omgaan. Door klimaatverandering krijgen we vaker te maken met hevige regenbuien en het is essentieel om dit water op een effectieve manier af te voeren. Er zijn verschillende oplossingen, zoals afvoer naar oppervlaktewater, riolering of opslag in waterbergende holtes. Een slimme en duurzame optie is infiltrerende bestrating, waarbij regenwater wordt vastgehouden in de wegfundering. Binnen deze categorie heb je twee belangrijke keuzes: waterpasserende en waterdoorlatende bestrating. Maar wat zijn de verschillen, en welke optie past het beste bij jouw situatie?
Infiltrerende bestrating
Bij infiltrerende bestrating wordt regenwater niet direct afgevoerd naar het riool, maar teruggebracht naar de bodem. Dit heeft meerdere voordelen:
-
- Minder wateroverlast – Het water wordt sneller opgenomen en afgevoerd.
- Minder overlast op het riool – Neerslag wordt sneller geabsorbeerd en langzaam teruggebracht naar het grondwater.
- Wateropslag voor droge periodes – Door betere infiltratie blijft het grondwaterpeil op niveau wat een gunstig effect heeft bij de droge periodes.
- Verbetering van de grondwatercondities – Schoon (hemel)water infiltreert direct waardoor het grondwaterpeil stijgt.
Voor een optimale werking is een goed opgebouwde fundering essentieel. Een stabiele basis met holle ruimtes, zoals een laag van hard gebroken gesteente en een splitbed als straatlaag, zorgt ervoor dat water effectief wordt opgenomen en afgevoerd.
Waterpasserende en waterdoorlatende bestrating
Wist je dat één hectare infiltrerende bestrating, mits correct aangelegd, wel 540 liter water per seconde kan infiltreren? Dit komt overeen met het vullen van een gemiddeld zwembad van 48.000 liter in slechts 1,5 minuut! Om deze hoeveelheden water te verwerken, kennen we bij Morssinkhof Infra twee soorten infiltratie bestrating: waterpasserend en waterdoorlatend. Beide toepassingen hebben zijn eigen unieke kenmerken.
Waterpasserende bestrating
Waterpasserende bestrating, een steensoort waarbij het water langs de steen passeert via de voeg. De stenen zelf zijn niet poreus, maar dankzij speciale afstandhouders met een sinusvormig patroon ontstaat een stevig verband dat infiltratie mogelijk maakt.
Maar een waterpasserende steen heeft nog veel meer kenmerken:
- Geschikt voor parkeerterreinen en woonwijken.
- Remt onkruidgroei door de gecontroleerde snelheid van waterdoorvoer.
- Specifiek voegmateriaal vereist: Het voegmiddel bestaat uit gebroken split/basalt 1/3 of 2/5 om het water optimaal af te voeren.
- Onderhoud is noodzakelijk om de werking van de steen niet te verliezen. Het advies is om eens per twee jaar de steen te reinigen met een veegmachine en zo nodig opnieuw voegen.
Waterdoorlatende bestrating
Waterdoorlatende bestrating heeft hetzelfde doel, maar de technologie werkt anders: het water stroomt door de steen. De stenen zijn opgebouwd uit poreus beton en afgewerkt met een stevige filterende deklaag. Voor het beeld ziet het er dus uit als een reguliere straatsteen, maar met de extra functionaliteit van waterdoorvoer.
Andere kenmerken van waterdoorlatende bestrating zijn:
- Ziet eruit als een reguliere straatsteen, ideaal voor een rustige uitstraling.
- Grote opslagcapaciteit van water.
- Onderhoud bestaat uit eens per twee jaar reinigen met een gemeentelijke veeg/zuigmachine en daarnaast eens in de zeven jaar reinigen met een ZOAB-cleaner om de functionaliteiten optimaal te blijven benutten.
Beide bestratingssoorten zijn in diverse kleuren beschikbaar en dragen bij aan een duurzamer waterbeheer. De keuze tussen waterpasserend en waterdoorlatend hangt af van de toepassing en het gewenste effect.
Wil je advies op maat over de steen en fundering? Onze accountmanagers helpen je graag bij het maken van de juiste keuze!