Met het ondertekenen van de MVO-verklaring door algemeen directeur Joost Morssinkhof verplicht Morssinkhof Groep zich aan de belofte om maatschappelijk verantwoord te ondernemen.
Met het ondertekenen van de MVO-verklaring door algemeen directeur Joost Morssinkhof verplicht Morssinkhof Groep zich aan de belofte om maatschappelijk verantwoord te ondernemen. Door een deel van onze activiteiten te verankeren in MVO-beleid weten medewerkers hoe wij als werkgever bij elke beslissing onze impact op de mens, het milieu en de maatschappij zoveel mogelijk willen beperken. Zoals het reduceren van energiegebruik, afval, maar ook het gebruik van primaire grondstoffen en het bevorderen van een gezonde werk- en leefomgeving.
Feitelijk maakt Morssinkhof Groep al een jaar of 10 serieus werk van maatschappelijk verantwoord ondernemen. Zo plaatsten ze jaren geleden al zonnepanelen, produceren ze Bio Bound producten en bereikte het bedrijf vorig jaar Trede 2 op de Prestatieladder Sociaal Ondernemen, terwijl de productiebedrijven volledig op 100% groene energie van ‘Hollandse Wind’ draaien. “Toch hebben we nooit eerder duurzaamheidsdoelstellingen gekoppeld aan ons MVO-beleid”, vertelt Geert Morssinkhof, coördinator productinnovatie en duurzaamheid bij Morssinkhof Groep: “In het verleden waren veel acties ad hoc ingestoken. Met deze MVO-verklaring wordt duurzaam en maatschappelijk ondernemen daadwerkelijk geïntegreerd in de bedrijfsvoering en daarmee ook geborgd in ons beleid. Voorheen wilden we iets duurzaams doen, nu moet wat we doen al duurzaam zijn.”
Hergebruik van materiaal was al heel normaal
Bij dat proces wordt Morssinkhof Groep ondersteund door Daniël Gorter van Duurzame Adviseurs. Hij trof een organisatie die al best wel ver was op het gebied van duurzaamheid, maar veel zaken heel vanzelfsprekend vond: “Hergebruik van materiaal werd hier als de normaalste zaak van de wereld gezien. Aan de andere kant trad Morssinkhof Infra hiermee niet naar buiten. Dat tekent ook een beetje de nuchterheid en de bescheidenheid van het bedrijf. Maar als je de intentie hebt om duurzaam te ondernemen, moet je het wel benoemen. Het gaat er immers ook om hoe je je positioneert. Dan zie je pas hoe bijzonder het is als je op zijn minst hetzelfde doet als anderen. Overigens hoef je jezelf hierbij niet op de borst te kloppen, want dat past niet echt bij deze organisatie.”
Koploper in duurzaamheid?
“Willen we koploper zijn op het gebied van duurzaamheid? Dan schept dat de nodige verwachtingen naar de branche toe en ook naar leveranciers en klanten”, vervolgt Geert Morssinkhof zijn verhaal: “Om koploper te zijn moet alles kloppen en zo ver zijn we (nog) niet. We hebben de ambities van een koploper maar zijn realistisch en willen niet overhaasten.”
“Uitgangspunt voor onze duurzaamheidsactiviteiten zijn activiteiten en producten waarmee we nu impact kunnen maken”, vervolgt Geert: “Zoals onze klimaatadaptieve producten bijvoorbeeld. Hier koppelen we dan thema’s aan om vervolgens te kijken met welke SDG’s (de 17 Sustainable Development Goals van de Verenigde Naties) we raakvlakken hebben. Maar ook ons Vitaal Vooruit programma waarbij we werknemers stimuleren gezonde keuze te maken”
Klaar voor de volgende stap
“Een van de actiepunten die we nu oppakken, is het werken met ambassadeurs vanuit de organisatie”, laat Geert Morssinkhof weten. “Het is zaak dat het geen eenmalige actie wordt. De volgende stap is dat we zorgen dat het duurzaamheidsbeleid organisatie breed gaat landen. Verschillende mensen binnen de organisatie hebben positief gereageerd op de vraag of ze duurzaamheidsambassadeur willen worden. Die medewerkers krijgen nu de mogelijkheid om gezamenlijk doelstellingen vorm te geven en middels actiepunten te verwezenlijken. Hiermee gaan we van losse initiatieven naar een duurzame beleidscyclus waarmee duurzaamheid een integraal onderdeel wordt van de algehele bedrijfsvoering.”
Een van de middelen die we in het kader van ons MVO-beleid hebben ontwikkeld, is onze MVO-website. Neem snel een kijkje op deze website en zie wat Morssinkhof Groep doet om een zo positief mogelijke impact te maken op mens, milieu en maatschappij.