Table Of Content
Hanzestad Deventer is één van de vijf oudste steden van Nederland en heeft een lange geschiedenis. De rivier de IJssel is onlosmakelijk verbonden met de groei die de stad door de eeuwen heen heeft doorgemaakt. Tussen 1000 en 1500 werd Deventer een bloeiende handelsstad, die deel uitmaakte van het Hanzeverbond. De stad groeide en bloeide. Rond de stad Deventer zijn in de loop van de geschiedenis een reeks kleine kernen ontstaan. Steenbrugge is de laatste van deze kernen en maakt een bijzonder onderdeel uit van deze reeks.
Download de Eyecatcher “Steenbrugge, Deventer”
Tussen stad en land
Tussen stad en land Steenbrugge ligt in het gebied tussen de Raalterweg, Boxbergerweg, de wijk Wezenland en Wechelerweg. Aan de rand van het dorp Steenbrugge ligt het Zandweteringpark, de groene buffer tussen Steenbrugge en de Deventer wijken Borgele en Keizerslanden. In het park, dat zijn naam ontleent aan het riviertje Zandwetering (die als groenblauwe gordel het stedelijk gebied begrenst) kun je genieten van rust en de ruimte, maar ook sportief recreëren. Niet ver van het dorp Steenbrugge liggen oude bossen, die het domein zijn van vogels, reeën, vossen, konijnen en hazen.
In Steenbrugge geniet je van het beste van verschillende werelden: de dorpse gemoedelijke sfeer die zo karakteristiek is voor Salland, met om de hoek het stedelijke comfort van Deventer. Hier wonen is genieten van de rust met het fraaie Sallandse groen.
Typisch Sallandse landmarks
Het stedenbouwkundig ontwerp van dit project is geïnspireerd op het narratief van Steenbrugge. Dit verhaal vertelt over de groei van Steenbrugge als Sallands dorp, zoals verwoord en verbeeld in het beeldkwaliteitsplan in 2015. Qua architectuur is Steenbrugge gemodelleerd naar het oorspronkelijke Sallandse dorp. Duidelijk herkenbaar aan dorpse landmarks, zoals het schoolgebouw, de kerk, het coöperatiegebouw, de herberg en het chirurgijnshuis. De typisch Sallandse woningen in Steenbrugge zijn gasloos opgeleverd en allemaal energieneutraal. Zo komt in Steenbrugge het comfort van nieuwbouw samen met de warmte van een sfeervol dorp. Als je hier woont, ben je klaar voor de toekomst.
Referentiefotografie
Mix van straatbakstenen en Strackstone+
De woningen in Steenbrugge dorp maken onderdeel uit van het project ‘Thuis in Steenbrugge’, waarvoor BPD Ontwikkeling samen met Bemog Projectontwikkeling, Le Clercq Planontwikkeling en Woonbedrijf Ieder1 in totaal 400 woningen heeft opgeleverd: van vrijstaand tot rijwoningen en 2 onder 1 kapwoningen, waaraan verschillende architecten een bijdrage hebben geleverd.
Verantwoordelijk voor de civieltechnische voorbereiding van de eerste fase van Steenbrugge is LBA Civiel uit Groenlo. Op het moment dat LBA de bestrating in de wijk ging vormgeven, stonden de eerste woningen er al. In gezamenlijk overleg tussen de gemeente Deventer, landschapsarchitect Luc Bos, BPD Ontwikkeling, Morssinkhof Infra/Brinkman baksteencentrum en LBA is besloten tot een budgetvriendelijk bestratingsplan. Hierbij is onderscheid is gemaakt tussen de straten die in het zicht liggen (de rijbanen) en de parkeervoorzieningen rondom de woningen. Voor de beeldbepalende straten heeft Brinkman baksteencentrum een combinatie van straatbakstenen geleverd van waal- en dikformaat Regina en rijnformaat Septima olijf getrommeld.
De aanleg van de parkeerhavens is gerealiseerd met de betonstraatsteen Strackstone+ kei- en dikformaat, in de kleur wijnrood/havanna. Voor de opsluitbanden zijn verschillende formaten banden in de kleur hanzezwart geleverd. Met de uitvoering van het woonrijpmaken voor de eerste fase is NTP Groep aan de slag is gegaan. Fase 2 is door aannemersbedrijf Van Gelder inmiddels woonrijp gemaakt.
Contactpersoon
Vind uw dichtbijzijnde contactpersoon via uw postcode.